Het Project

Stiertjes in nood is ontstaan in Bassie’s (lees: Hoe het begon) eerste jaar veilig op de Limosahoeve. Zijn eerste hokje in de stal lag in de lente van 2019 naast de bevallingsstal. Sandra en Nicolette, geregeld op bezoek bij Bassie, waren zo min of meer getuige van de geboorte van veel kalfjes. En zo maakten zij ook kennis met de acht stiertjes die nu in het project centraal staan.

De koekalfjes blijven op de boerderij, maar ook op de Limosahoeve gaan stiertjes normaal gesproken uiteindelijk toch weg. Gelukkig gaat het er op de Limosahoeve al wel een stuk diervriendelijker aan toe. Gaan op een reguliere boerderij de stiertjes al na twee weken weg, bij de boeren Mark en Piet van de Limosahoeve mogen ze anderhalf jaar blijven. De eerste zomer gaan ze samen met hun moeder het land op. Dat klinkt misschien vanzelfsprekend, maar is het in de veehouderij allerminst. Maar stieren gaan ook op de Limosahoeve uiteindelijk naar de slacht - zij worden geslachtsrijp en kunnen dan niet meer mee in het koppel van de boer. Ook de acht wacht dat lot, tenzij ze worden geadopteerd.

HetProject.jpg

En daarvoor zijn Sandra en Nicolette het project Stiertjes in nood gestart. ‘We willen deze acht stiertjes de kans op een echt leven geven.’ De klok tikt, maar de twee zijn zeer gemotiveerd en hebben inmiddels hulp. Een clubje van vijf dierenvrienden trekt nu de kar. 

Het vijftal is enthousiast, ambitieus, maar ook nuchter. Wat dat laatste betreft, Sandra windt er geen doekjes om: ‘We beseffen dat dagelijks heel veel babystiertjes en andere dieren worden geslacht. We weten dat we niet de wereld kunnen redden, maar met Stiertjes in nood kunnen we wél de wereld redden van deze 7 mooie individuen. Dat alleen is al voldoende reden om er vol voor te gaan.’ Nicolette zegt het zó: ‘Ieder leven telt en het is het begin van iets moois. Hoe gaaf is het, als we dit voor elkaar krijgen? Stieren die niet ingeladen worden voor een enkeltje slachthuis, maar gewoon oud mogen worden en mogen zijn wie ze zijn!’

Naast het concreet redden van acht levens heeft Stiertjes in nood nog twee doelen. De eerste is bewustwording. Sandra: ‘Mensen weten tegenwoordig wel iets van de wrede wereld van de vleesindustrie, maar nog heel veel mensen hebben geen idee wat zich afspeelt in de zuivelindustrie. Zij beseffen niet hoeveel kalfjes als ‘restproduct’ worden geslacht. Ons project vraagt hiervoor aandacht.’ Nicolette: ‘We halen de dieren uit de anonimiteit, geven ze een gezicht.’

En dan is er nog het derde doel, het realiseren van een volledig rusthuis. Dit is eigenlijk een combinatie van bewustwording en concreet handelen voor de Limosahoeve zelf. Nicolette: ‘Boer Mark is goed voor zijn dieren, ze hebben een mooi leven, maar het slachthuis komt ooit in zicht.’ Dit kost natuurlijk tijd maar we zijn hier druk mee bezig.