Limosahoeve

limosahoeve 3.jpg

Evenwicht, daar zijn twee generaties Maas naar op zoek op die unieke Limosahoeve aan de Oudelandsdijk 8a in Spijkerboor. De boerderij van Mark en (vader) Piet Maas is anders dan anders, om eens een understatement te gebruiken. Ja, de Limosahoeve is een boerderij, maar dan een boerderij zoals de boerderij in lang vervlogen tijden geweest moet zijn, eentje met respect voor de dieren en voor de natuur. En de Limosahoeve is meer dan een boerderij.

We moeten eerlijk zijn, er zit een onvermijdelijk spanningsveld tussen een project als Stiertjes in nood en elke boerderij, zelfs een boerderij als de Limosahoeve. De initiatiefnemers van Stiertjes in nood vinden dat de mens niet het recht heeft het dier als zijn voeding te zien. Vlees eten is niet nodig. En de melk van de koe is voor haar kalf, zoals moedermelk is voor haar baby. Ook de familie Maas houdt van dieren, maar de Limosahoeve is een veeteeltbedrijf en er wordt af en toe rundvlees van de eigen boerderij verkocht. 

Maar zoals Stiertjes in nood niet alle dieren tegelijk kan redden, zo legt ook de Limosahoeve een weg af. Melk wordt al twaalf jaar niet meer geleverd. En vleeskoeien werden op deze boerderij niet in twee jaar ‘afgemest’, zoals dat heet. De koeien bleven drie of vier jaar. Boer Mark nam vervolgens ook schapen op de hoeve en besloot ook anders met de koeien om te gaan. ‘Kalfjes kopen en weer verkopen, ik had er niks mee. We zijn overgestapt op zoogkoeien, zonder kunstmatige inseminatie. De stier dekt de koeien, kalfjes worden geboren en die mogen een tijd bij hun moeder blijven.’ De stappen die boer Mark zet getuigen van respect voor dier en natuur. Overigens ook voor mensen, maar daarover zo iets meer, eerst de natuur.

De eigenaren van de Limosahoeve zijn gepassioneerde natuurbeheerders. De familie zet zich in voor herstel van de Nederlandse weidevogels en is dan ook gecertificeerd particulier natuurbeheerder. Het aantal broedende Grutto’s is bijvoorbeeld al een aantal jaren stabiel op de weilanden van de Limosahoeve en vorig jaar groeide het aantal Tureluurs. De Nederlandse weidevogels zijn ook internationaal van groot belang, dus ons land heeft een grote verantwoordelijkheid. 

Landschap Noord-Holland adviseert de familie Maas over beweiding, maai- en vluchtpercelen. Typerend voor de Limosahoeve is het vochtige weidevogelgrasland. Mark Maas: ‘Goede weidevogelgraslanden kennen een open karakter, een mozaïek van verschillende beheersvormen en zijn een ‘thuis’ voor soorten als grutto, kievit, scholekster en tureluur. Ook eenden als zomertaling en slobeend zie je.’ 

De Limosahoeve staat als natuurbeheerder bepaald niet stil. Twee jaar geleden is nog twaalf hectare verworven en ook die wordt omgevormd tot natuurgrond. Daar komt heel wat bij kijken. Zo is bijvoorbeeld al 2000 m3 grond aangevoerd om een klein weggezonken rietveldje om te toveren tot drassig grasland waar de komende jaren weidevogelpullen een veilige plek vinden. Ook is gedacht aan een verbindingsbrug naar de hoeve, wat meer rust in het gebied geeft. De familie Maas hoopt in dit nieuwe deel onder meer de veldleeuwerik te verwelkomen. 

Adoptie2.JPG

Met de komst van het rode blaarkop stiertje Bassie, die op de Limosahoeve oud mag worden, is de boerderij een echt runderpension geworden. Maar de opvang van dieren is voor de familie Maas niet nieuw. In de streek kennen veel mensen de ‘Stal Maas’, het paardenpension van de Limosahoeve. Het paardenpension beschikt over een rijbak, grote en kleine paddock, grote en kleine stal en natuurlijk veel ruimte op de weilanden. 

De hoeve hoopt nu de runderen eenzelfde ‘volpension’ te mogen aanbieden. Op de eigen website zegt de familie Maas het zo: ‘Een goede verzorging, een mooi leven met soortgenoten in de natuur. Een weidevogelgebied waar de grazers heel goede diensten verrichten. En in de wintermaanden een ruime biologische stal met gelegenheid om ook lekker buiten te zijn. Lekker zelf kunnen kiezen waar het aangenaam is.’ 

We schreven het al, respect voor dier, natuur én voor mensen. Hoe dat zit? De Limosahoeve is al meer dan tien jaar een ontmoetings- en zorgboerderij voor de Stichting Landzijde. Deze stichting werkt samen met meer dan honderd boerderijen, die dagbesteding willen bieden aan mensen die ondersteuning nodig hebben. Lekker werken in de buitenlucht en samen gezond eten op de boerderij, daar draait het om bij Landzijde. De Limosahoeve biedt in en rond de ‘koetine’ vier dagen dagbesteding aan gemiddeld elf cliënten die dagelijks door vier professionals worden begeleid. Bovendien is er een vaste groep vrijwilligers. De zorgboerderij heeft onder meer een zogeheten Vriendentuin, waar de deelnemers groente en fruit verbouwen voor de Voedselbanken.